BUAT KERJA HAMBA, JANGAN BUAT KERJA TUHAN

Bismillahirrohmanirrohim….

Jika kita fikirkan sepintas lalu pada klausa tersebut mana mungkin seorang hamba yang diciptakan tuhannya boleh melakukan tugas-tugas tuhannya. Dalam konteks Islam pula mana mungkin kita insan yang Allah cipta melakukan tugas Allah. Justeru itu sekiranya kita mengaplikasi konsep ini dalam kehidupan kita, maka kekecewaan tadi pasti akan terubat kerana kita telah mengetahui bahawa kita telah melakukan tugas kita dengan baik. Maka jangan difikirkan tugas orang lain. Sebenarnya kita tidak gagal kerana kita telah melakukan dengan baik.

Begitu juga dalam Islam (saya bukan ahli agama namun mempunyai sedikit pengetahuan untuk dikongsi), dimana masih teringat kisah seorang abid dimana ketika itu terdapat seorang abid yang tinggal disebuah pulau jauh dari sosialisasi kehidupan manusia. Apabila mati Allah bertanya kepada abid tersebut, “wahai Abid apakah engkau ke syurga nanti atas ihsan aku atau kerana amalan mu”. Lalu abid itu menjawab “kerana amalan ku”, lantas Allah berkata “Sesungguhnya neraka buatmu”.

Dalam konteks ini, Abid tersebut telah mencampuri kerja Allah iaitu menentukan syurga atau neraka. Maka balasan lain yang diperolehi bukan syurga seperti yang diharapkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s